Vår husresa / Del 2

Så vart var vi? Jo, vi skrev kontrakt på tisdagen helgen efter att vi hälsade på mina föräldrar i Dalarna. Det kändes så jäkla overkligt. Vi hade just köpt en tomt. Vi firade med kinamat och öl efter kontraktskrivningen. Jag minns att jag sa till M när vi låg i sängen och skulle sova att vad som än händer så tar vi allt i vår takt och att det är väldigt viktigt att vi har en bra kommunikation framöver. Vi köpte då alltså tomten i Mars och i April fick vi tillträde. Då var den alltså vår till 100 %, en bit mark på 2000 kvadratmeter. Den kvällen firade vi igen, men denna gång med mat på Pinchos i Enköping. Fortfarande kändes allt så himla overkligt. Vi skulle alltså påbörja en sjukt stor resa tillsammans, ett & ett halvt år in på vårt förhållande.  
 
April blev Maj och jag sålde min lägenhet. I juni flyttade jag och alla mina saker in till M. Stackarn, jag hivade allt jag inte gillade (med klartecken från honom såklart) och började göra hans lägenhet till vår. Mitt krav var att jag också skulle trivas under tiden vi planerade för bygget. I Maj eller Juni kom vi i kontakt med Håkan på Villa Varm, ett familjeföretag i Piteå som hade en drömmig planlösning, till råga på allt så monterar de endast stomresta hus och efter en trött vår med husvisningar och möten fram och tillbaka kände vi att ett stomrest hus var det som passade oss bäst. Vår tillverkare kommer alltså att montera vårt hus på en färdiggjuten betonggrund. Allt material till innerväggar och takpannor, samt innerdörrar, trycken, golv i bestämda delar av huset och mer ingår men de monterar ingenting. Detta kommer vi alltså göra själva = leja in VVS-are, plattsättare, elektriker och snickare. Men självklart kommer vi att vara med och göra så mycket på huset som möjligt efter den erfarenheten och tiden vi har.
 
Varför har vi då valt att köpa ett tomt skal? 
Vi har räknat på att det blir billigare. Men självklart i ett husbygge så kostar ALLT pengar, vi kommer därför att snåla in på saker som materialval och annat. Men vi har också valt att bygga på detta sätt för då har VI kontroll på allt och vi får exakt som vi vill ha det. När vi sprang på husmöten efter husmöten med stora aktörer på marknanden för nyckelfärdiga hus så var det alltid krångel och tvekande svar från deras sida när vi frågade om vissa val, kök etc. Med andra ord så passar detta oss perfekt och vi får ett hus precis som vi vill ha det, vi får skissa upp köket exakt som vi vill och vi slipper begränsa oss när det kommer just till materialval, värme och grund. En stor faktor som spelade roll hos oss då vi gärna vill ha platta på mark och inte några "mindre bra" varianter av detta. Då menar jag inte att alla andra typer är dåliga, men vi vill kunna gjuta in golvvärme i hela huset direkt i plattan, vi vill ha en fast och stabil grund och inte "ihåligt" när man kutar runt på golvet inomhus sen. Rätta mig gärna om jag har fel på vissa punkter men detta är alltså ur mitt perspektiv. 
 
Så vart står vi idag? 
Vi har ett färdigtillverkat hus som står och väntar på oss i Piteå. Det är leveransklart men vi försöker för tillfället tajma in montörer och gjutningen av vår grund. Den viktigaste delen är väl också att vi ännu inte haft ett startmöte trots att vårt bygglov blev godkänt i mitten på Oktober. Men den som väntar på något gott..
0 comments